Lisätietoja evästeistä

Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka sivusto tallentaa tietokoneeseesi tai laitteeseesi vieraillessasi sivustolla. Evästeiden avulla kerätään tietoa palvelun käytöstä, käyttömääristä ja muista tilastointiin liittyvistä asioista. Näiden tietojen avulla kehitetään mm. sivuston käytettävyyttä, latausnopeutta jne. Evästeiden avulla pystymme myös tunnistamaan laitteesi, mutta ne eivät sisällä henkilötietoja eikä niiden avulla voida suorittaa ohjelmia tai tallentaa muita tiedostoja käyttäjän tietokoneelle.

Evästetyypit

Evästeitä on kahdenlaisia. Ensimmäinen tallentaa tiedoston pitkäksi aikaa tietokoneellesi, ja sitä käytetään esimerkiksi toimintoihin, jotka kuvaavat edellisen vierailun jälkeen päivitettyjä uusia tietoja. Toinen tyyppi on istuntoeväste. Se tallennetaan tilapäisesti tietokoneesi muistiin, kun vierailet sivustossa ja selaat sivua. Istuntoeväste poistetaan, kun suljet selaimen.

Ns. ensimmäisen osapuolen evästeet ovat I-Mediat Oy:n asettamia. Enimmäkseen ne mahdollistavat sivuston toiminnallisuuden, esimerkiksi kirjautumisen. Niissä on myös webanalytiikkaevästeitä, jotka antavat tietoa siitä, kuinka kävijät käyttävät sivustoa.

Kolmannen osapuolen evästeillä tarkoitetaan esim. mainostajia, mainosverkostoja sekä mittaus- ja seurantapalveluiden tarjoajia. Nämä ns. kolmannet osapuolet voivat asettaa evästeitä käyttäjän päätelaitteelle käyttäjän vieraillessa sivustolla esimerkiksi tarjotakseen käyttäjälle kohdennettua mainontaa tai tilastoidakseen eri sivustojen kävijämääriä.

Alla olevasta listasta näet tarkemman kuvauksen sivustollamme käytössä olevista evästeistä:

Toiminnalliset evästeet

Nämä evästeet mahdollistavat sivustojen toiminnallisuudet, kuten kirjautumisen ja kieliasetukset. Käytännössä nämä evästeet auttavat tekemään verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivulla siirtymisen ja sivuston suojattujen alueiden käytön. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä. Nämä evästeet pitävät huolen mm. siitä, että sivuston on mahdollista muistaa kirjautumistietosi.

Tuotekehitys ja liiketoiminnan raportointi

Nämä evästeet tahdollistavat sivustojen ja sovellusten käyttökokemuksen parantamisen sekä raportoinnin liiketoiminnan päätöksenteon tukena. Tilastoevästeet auttavat meitä ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivustojen kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja nimettömästi. Näiden evästeiden avulla voimme päätellä mitkä palveluistamme ovat suosittuja ja mitä palveluiden ominaisuuksia käytetään eniten.

Markkinointi ja mainonnan kohdentaminen

Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustoilla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille. Näiden evästeiden avulla pystymme raportoimaan mainoksia ostaneille asiakkaillemme, miten mainonta on suoriutunut, ovatko käyttäjämme esimerkiksi klikanneet mainoksia.

Palvelussa on käytössä myös ns. yhteisöliitännäisiä, joilla voidaan mm. jakaa sivuston sisältöä sosiaalisessa mediassa. Nämä sivustot voivat asettaa omia evästeitään yksityisyydensuojaa koskevien ehtojensa mukaisesti.

Evästeiden estäminen

Selaimeen tallentuneet evästeet tyhjätään selaimen asetuksista. Halutessaan asiakas voi myös kokonaan estää evästeiden tallentumisen selaimelleen selaimen asetuksista. Evästeiden estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa verkkopalveluidemme sekä näköislehden toimivuuteen ja käytettävyyteen.

Asiakkaalla on mahdollisuus estää kolmansien osapuolten tekemän mainonnan kohdentaminen verkkokäyttäytymisensä perusteella. Estämisen jälkeen asiakkaalle näytetään yhtä paljon mainoksia kuin aikaisemmin, mutta mainonta ei ole asiakkaan kiinnostusalueiden mukaan valittua. Kolmansien osapuolten mainonnan kohdentamisen voi estää täällä (Your Online Choises –palvelu).